ISTORICUL C.A.R. ÎNVĂȚĂMÂNT CLUJ-NAPOCA (IFN)

Principiile asociative au pătruns în România sub influența lumii occidentale. Astfel incât începând cu secolul 18 s-au constituit în Transilvania asociații cu caracter de întrajutorare.

Primele asociații de credit din România au apărut în a doua jumatate a secolului 19 (1852) adoptând sistemele germane.

Un rol însemnat în dezvoltarea mișcării asociative și formarea asociațiilor de ajutor reciproc l-au avut o seamă de personalități ale vieții politice, economice și știițifice ale vremii.

În 1825 la Cluj se înființează o “ casă de păstrare a economiilor” – prin depuneri lunare precum și fructificarea acestora prin împrumuturi acordate cu dobândă.

CAR Învățământ Cluj funcționează legal ca “Asociație de Întrajutorare a salariaților din Învățământ Cluj” încă din anul 1949.

În anul 1949 apare Decretul 358 care trece toate asociațiile autonome de credit în proprietatea Consiliului Central al Uniunii Generale a Sindicatelor din România, sub egida cărora vor funcționa pînă în anul 1989 sub denumirea de Case de Ajutor Reciproc ale Salariaților.

După 1989 Casele de Ajutor Reciproc redevin autonome, prin revizuirea statutului în baza Legii nr. 21/1924 “ Legea Asociațiilor și Fundațiilor”, ca persoane juridice fără scop lucrativ sau patrimonial.

În anul 1996 apare Legea 122/1996 – lege privind regimul juridic al Caselor de Ajutor Reciproc care, împreună cu modificările si completările ulterioare stă la baza statutului juridic de funcționare al acestora.

În anul 2000 apare Ordonanța Guvernului nr.26 cu privire la Asociații și Fundații iar in anul 2006 Legea nr. 266. In baza acestei legi Casele de Ajutor Reciproc trec in categoria instituțiilor financiare nebancare (IFN), fiind direct supravegheate de către Banca Națională a României în desfășurarea activității, aceasta fiind strict limitată la acordarea de împrumuturi catre membrii săi.

 

C.A.R. Învățământ este constituită și funcționează pe baza Statutului propriu în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv Legea nr 122/1996, Ordonanța Guvernului nr. 26/2000, Legea 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare și Regulamentul 20/2009 al Băncii Naționale a Romaniei, cu modificările și completările ulterioare.